De illusie van onafhankelijke testen -en- hoe raak je bekend als 3D printer leverancier.

Een jaar geleden zijn we gestart met de verkoop van CraftBots als onderdeel van ons architectenbureau Balans. Dit vooral omdat we zelf enthousiast zijn over deze 3D printer.

geweldige klanten!

De detailhandel was voor ons onbekend, maar we groeiden er binnen een paar maanden in. Vooral de communicatie met klanten was een onbekende factor, samen met de inschatting van garantie zaken. Het is gebleken dat onze klanten erg vriendelijk, begripvol en tevens de wil hebben om samen met ons e.e.a. voor elkaar te brengen! Net zoals wij zijn velen geïntrigeerd door 3D printen en hebben geen probleem om samen met ons oplossingen te zoeken voor specifieke problemen. Dank daarvoor!

Ook betreffende het verhelpen van kinderziektes van de CraftBots hebben we gezamenlijk oplossingen gevonden. CraftUnique ondersteunde ons met onderdelen, terwijl wij de werkzaamheden verrichtten.

adverteren met Google…

Nadat we onze website en service niveau naar tevredenheid hadden ingericht zijn we op zoek gegaan hoe we de CraftBot meer bekend konden maken binnen Nederland.

In eerste instantie bleek het dat daar vooral Google geschikt voor is, maar als beginnende website kom je nog niet erg hoog in de zoekresultaten van Google. Pas na een jaar en heel veel posts lukt het om pagina één van Google te komen met de zoekterm “CraftBot”.

Dat is al mooi, maar om consequent (en aan het begin) gevonden te kunnen worden, moet je Google ook betalen voor zogenaamde Adwords. We hebben geluk dat de zoekterm “craftbot” nog niet teveel wordt gebruikt door andere bedrijven. Daardoor zijn de kosten beperkt tot enkele euro’s per dag om via Google Adwords bovenaan te staan bij een zoekactie. Maar als je als 3D printer leverancier gevonden wil worden op de zoekterm “3D printen” dan moet je een budget beschikbaar hebben van meer dan 100 Euro per dag. En dat alleen al voor de regio Nederland, want de klik van een Google gebruiker op zo’n zoekterm kost meer dan een Euro per keer! Die prijs wordt bepaald door tegen elkaar opbiedende leveranciers met een lange adem. Deze marktwerking maakt het dat producten duurder dan nodig worden en geeft -ons- een onaangenaam gevoel bij ons systeem van vraag en aanbod. Het is in ieder geval nu duidelijk waarom Google zoveel verdient en geld kan besteden aan allerlei onbepaalde hobby’s. Als dat het resultaat van marktwerking is, dan hebben wij daar enige moeite mee.

nep test sites

Er zijn een aantal sites in Nederland die 3D printers testen. Het bleek al snel dat die sites helemaal niet onafhankelijk waren, maar gewoon van een 3D printer shop! Naar gelang de marge van verdienste werden testresultaten aangepast. Wanneer je opgenomen wil worden als mogelijke leverancier, dan werden daar eisen aangesteld betreffende de verkoopprijs of wilde men simpelweg geld ervoor hebben.

Al de sites die boven komen drijven wanneer je 3D printer test /review intikt als zoekterm zijn nep naar onze mening. Ze claimen onafhankelijk te zijn, maar zijn dat zeker niet.

mensen met een ego

Nadat we wat meer bekendheid kregen werden we bestookt door Nederlandse ‘bedrijven’ die een gratis 3D printer wilden ontvangen om te kunnen testen. Ook veel Youtubers met enige attitude lieten van zich horen wegens de paar duizend abonnees voor hun video kanaal. Men heeft duidelijk geen idee van de kleine marges waarmee gewerkt wordt voor 3D printers. Ook lijkt het dat de aanvragers van een gratis printer geen juist beeld hebben van de reikwijdte van hun website en bezoekers. Vaak bleek een dergelijke website nauwelijks onderhouden, doodlopende links te hebben en blijk te geven van een beperkt kennis niveau. Uiteraard is het goed om je intenties groot te presenteren, maar vraag niet om een gratis printer! Als sommigen zich meer bescheiden hadden opgesteld en bijvoorbeeld gevraagd hadden om een maand bruikleen van een CraftBot, hadden we graag meegewerkt. Echter -zonder uitzondering- heeft men kennelijk een gratis printer nodig om naar behoren te kunnen testen.

betalen voor bekende sites

Wij zelf zijn er niet mee in aanraking gekomen, maar naar informatie blijkt het dat als je opgenomen wil worden in een review van bijvoorbeeld MAKE magazine je eerst meer dan 10.000 Euro moet overmaken om van de partij te kunnen zijn. De inschatting van een fabrikant als CraftUnique moet dan zijn dat ze middels een (hopelijk) positieve review van MAKE ze minstens 100 CraftBots verkopen om de investering goed te maken. Een behoorlijke gok! Ook geeft het weer dat de te testen printers door een website als MAKE nou niet echt op basis van accuraat voor-onderzoek worden gekozen. We nemen aan dat ze echt testen, maar het betreft alleen printers waar grof voor is betaald om sowieso van de partij te kunnen zijn.

3DHubs printer guide

Een relatief onafhankelijke site die beoordelingen van daadwerkelijke gebruikers weergeeft is 3DHubs. Uiteraard is het fijn dat de CraftBot vorig jaar als beste “budget” printer getest werd, maar waarom nagenoeg dezelfde CraftBot dit jaar als beste “plug-and-play” printer wordt getest is ons een raadsel. Ook is het dit jaar niet duidelijk hoeveel gebruikers hebben gezorgd voor die hoge score. Het maakt verschil of 50 gebruikers dat oordeel hebben gegeven of 500, in relatie met de opvolgers.

Betreffende plug-and-play: de CraftBot kan inderdaad binnen korte tijd na installatie mooie prints maken, maar je zal je toch eerst enigermate moeten inlezen; het filament toevoeren en -het minst plug-and-play- het bed levelen. E.e.a. zal normaal best lukken binnen tien minuten, maar het is niet plug-and-play.

In ieder geval kan je er van afleiden dat in het algemeen CraftBot gebruikers blij zijn met hun printer. Of dat CraftBot gebruikers hogere beoordelingen geven dan gebruikers van andere printers ;-)

nieuw soort klanten

De meeste van onze klanten zijn consumenten die zich verdiepen, interesseren en zich inlezen. Een 3D printer is nu eenmaal een behoorlijke uitgave! De laatste tijd melden zich een nieuw soort klanten: vooral bedrijven waar de algemene werkwijze meer is gericht op gestandaardiseerde 3D producten. Deze interesse wordt mede ondersteund doordat veel software inmiddels geschikt is om adequate stl’s te produceren.

Waar bijvoorbeeld orthodontisten eerder gipsafdrukken van een gebit maakten, zijn er nu 3D mondscanners beschikbaar die perfecte stl’s produceren van het gescande gebit. De CraftBot blijkt daarvan goede 3D prints te kunnen maken. Echter: deze klanten zijn minder geneigd om zich in brede zin goed in te lezen in de materie. Zo willen de daadwerkelijke gebruikers van de printers helemaal niets weten van mogelijkheden en problemen. Men wil een stapsgewijze handleiding en ondersteuning voor het goed printen van specifiek hun model. Dat is iets waar we de komende periode aan werken.

plezier en kosten

We zijn blij om -na een jaar- te weten dat een groot deel van onze kosten en tijdsbesteding gedekt is door de activiteiten van craftbot.nl. Zoals het maken van profielen, testen van filament, maken van posts, onderhoud van de website, support en werkzaamheden voor garantiezaken . En dat is voor ons voldoende.

Onze voornaamste klanten zijn beginners: we hebben er plezier in dat iedereen binnen een korte tijd naar tevredenheid de gewenste modellen print. We hopen dat onze inzet op prijs gesteld wordt!

Bart ter Haar www.craftbot.nl

November 19, 2016

Bartaar Bartaar
Service partner
1686 posts

2 replies


Hallo Bart,

Leuk verhaal om te lezen, dankjewel voor het kijkje in de keuken :)

Over de 3dHubs review: bij de gedetailleerde reviews staat ook het aantal reviewers (43 voor de CB+)

December 2, 2016

Rob van Wees Rob van Wees
Friendly
110 posts

Ha Rob, ik had die aantallen reviews gemist. Ik zag ze vorig jaar, maar dacht ze dit jaar te missen.

Kijkje in de keuken: ik heb een prettige positie: ik ben financieel niet afhankelijk van de verkoop van printers en ben vooral een enthousiaste gebruiker. Daardoor kan ik simpelweg mezelf zijn naar klanten, ofwel andere gebruikers. Echter: ik neem e.e.a. serieus daardoor en stop niet totdat klanten het resultaat krijgen dat ze redelijkerwijs mogen verwachten.

Bart

December 3, 2016

Bartaar Bartaar
Service partner
1686 posts
To start a discussion or reply to a post please Login or Create an account.