Minőségellenőrzés 3D Nyomtatott Eszközökkel

„A technikai modernitás a kezdetektől fogva kulcsfontosságú tényező volt számunkra.”
CraftBot XL

A mosonmagyaróvári Matulay Innovations Kft. elsősorban 3D méréstechnikai megbízásokat teljesít saját 3D mérőgépeikkel és mérő-, ellenőrzőkészülékeket terveznek. Az ügyfelek kérésére a megtervezett eszközök kivitelezését is vállalják, melyek számos alkatrésze immár 3D nyomtatással készül a korábbi megoldások idő- és pénzügyi költségeinek töredékéért.

Az iparban elsők között, már 2013-ban dolgoznak saját 3D nyomtatóval. Jelenleg az egyik magyarországi viszonteladónktól, a FreeDee Printing Solutions –től vásárolt Craftbot XL géppel gyártanak, és az eddig használt 3D nyomtatók közül ezzel a legelégedettebbek.

„Kezdetektől fontos volt számukra a technikai korszerűség.
„A 3D nyomtatásban megtapasztaltuk azt a tervezői szabadságot, valamint költség- és időmegtakarítási lehetőséget, amely segítségével gyorsabban, rugalmasabban és versenyképesebb áron tudjuk kiszolgálni a partnereinket. Minimálisra csökkenthető az alapanyagköltség, és várnunk sem kell az alvállalkozóra. Eddig mindegyik asztali 3D nyomtatónk gyorsan visszahozta az árát, ezért is fért bele, hogy 1-2 évente egy újabb, nagyobb tudású modellel dolgozhassunk.” – nyilatkozta Matulay Dávid, a Matulay Innovation Kft. ügyvezetője.

Az elmúlt 5 év alatt 3 különböző FDM technológiájú géppel, és egy SLA nyomtatóval is volt alkalmuk házon belül dolgozni. Mostanra már szinte kizárólag a Craftbot XL kapacitására támaszkodnak, mivel a nagy nyomtatási tér, a halk és megbízható működés, valamint a plug-n-play kialakítása miatt sokkal egyszerűbb és élvezetesebb vele a munka, mint a korábbi 3D nyomtatóikkal.

Craftbot XL nagyformátumú 3D nyomtató a Matulay Innovations Kft. irodájában Craftbot XL nagyformátumú 3D nyomtató a Matulay Innovations Kft. irodájában
Craftbot XL nagyformátumú 3D nyomtató a Matulay Innovations Kft. irodájában

„Elsősorban ellenőrző sablonokat és mérőgépes megfogó készülékek alkatrészeit gyártjuk vele. Általában PLA-ból vagy ABS alapanyaggal dolgozunk 100-200 mikron felbontásban. A nyomtatott darabokat szinte minden esetben bemérjük és dokumentáljuk az ügyfelünk felé, ehhez 2 mérőkar és egy CNC mérőgép áll a rendelkezésünkre. Így már nagy tapasztalatunk van benne, hogy milyen beállításokat és modellezési elveket kell követnünk a legpontosabb eredmény eléréséhez. Az önálló vagy 2 darabos alkatrészeknél +/- 0,2 mm tűréssel dolgozik a Craftbotunk, a több darabból összeálló formáknál pedig +/- 0,3 mm-en belül szokott lenni az eltérés.”

Lássunk egy-két példát!

Ez a négy darabból álló ellenőrző sablon autóipari alkatrészek, azaz különböző szögekben hajlított gumicsövek formájának és hosszának vizsgálatához készült. A hossztűrést külön jelölve vannak a nyomtatott modellen a tervezés során. Korábban ezeket a sablonokat POMM-ból voltak forgácsolva, de a 3D nyomtatónak köszönhetően 40% súlycsökkenést és 3 héttel rövidebb átfutási időt sikerült elérni. Ez a gyártó cégnek valamint az ügyfelünknek is egy költséghatékonyabb megoldást kínál. Emellett így olyan formák elkészítésére is képesek, amelyekre szükség van, azonban forgácsolással nem lettek volna gyárthatók.

40% súlycsökkenés
3 héttel rövidebb átfutási idő
3D nyomtatott ellenőrző sablon bemérése
3D nyomtatott ellenőrző sablon bemérése
„Kisebb alkatrészre példa, hogy általunk gyártott ellenőrző készülékeken 3 db referenciafurat található, amelyekre már saját tervezésű porvédő fedeleket nyomtatunk.”
Referencia furat 3D nyomtatott porvédő fedele
Referencia furat 3D nyomtatott porvédő fedele
Van, hogy teljesen egyedi tartókra van szükség. Ezek az idomszertartók szintén 3D nyomtatva készültek, még kerül beléjük 2 mágnes mielőtt használatba lesznek véve.
Van, hogy teljesen egyedi tartókra van szükség. Ezek az idomszertartók szintén 3D nyomtatva készültek, még kerül beléjük 2 mágnes mielőtt használatba lesznek véve.
Ez a mérőóra tartó szintén a Craftbot XL-lel készül
Ez a mérőóra tartó szintén a Craftbot XL-lel készül

A cég jövőbeli tervei
a 3D nyomtatással?

„A Craftbot 3 kétfejes 3D nyomtató XL változatát várjuk, illetve más, nem FDM technológiájú gépek felé is kacsintgatunk. Az SLS technológiapéldául mind az ellenálló alapanyag, mind a minimális utómunka igény miatt érdekes lehet számunkra.”